U bent hier: Home / Nieuws / Covid-19: Wie heeft recht op sociale steun?

Covid-19: Wie heeft recht op sociale steun?

Het OCMW verleent materiële, sociale, medische, socio-medische en psychologische hulp aan personen die hun dagelijkse uitgaven, of uitgaven die verband houden met medische zorgen, niet meer kunnen betalen omwille van de coronacrisis.

Wie heeft recht op deze sociale steun? Iedereen die de gevolgen ervaart van de covid-19-crisis. Deze steun is niet beperkt tot enkel de leefloners, maar is bestemd voor iedereen die, na een individuele analyse, door het OCMW erkend wordt als behoeftig. Deze maatregel is niet bedoeld voor personen die geen verblijfsvergunning (meer) hebben en niet legaal op het Belgisch grondgebied verblijven.

Voor welke tussenkomsten?

  • Hulp voor gezinnen in moeilijkheden. Bijvoorbeeld: ten laste nemen van stages, inschrijvingen in sportclubs, informaticamateriaal, telecomfactuur (internetabonnement), tussenkomst in treintickets of Go Pass om activiteiten in familieverband tijdens de zomer te ondersteunen,…
  • Hulp bij huisvesting. Inclusief de kosten met uitzondering van de huurwaarborg.
  • Hulp inzake energie. Dit wil zeggen het energieverbruik, met inbegrip van de sociale en budgettaire begeleiding of andere ondersteuning.
  • Psychosociale hulp. Dit betreft het ten laste nemen van de kosten van professionals erkend voor de behandeling van partnergeweld, problemen inzake angst en psychiatrische problemen.
  • Hulp inzake gezondheid. Tussenkomsten in ziekenhuisfacturen, medicijnen,... en de aankoop van mondmaskers, gels en handschoenen.
  • Hulp inzake digitale toegankelijkheid. Digitale ondersteuning om meer bepaald de online stappen, de sociale contacten en schoolondersteuning te bevorderen.
  • Financiële hulp. Voor onbetaalde facturen naar aanleiding van een daling van de inkomsten.
  • Basisbehoeften. Voor onder andere tussenkomsten in transportkosten, de aankoop van kledij, aankoop van brillen, ...

Meer info: 02.422.46.11 - cpas-ocmw@jette.irisnet.be