U bent hier: Home / Nieuws / Een sociale kruidenierszaak in Jette

Een sociale kruidenierszaak in Jette

De hulpaanvragen voor de aankoop van voedingsmiddelen zijn de laatste jaren flink gestegen. Geen wonder dat dit onderwerp nogal wat stof voor discussie opleverde bij de Jetse Sociale rondetafel. Het resultaat is een concreet project: de oprichting van een sociale kruidenierszaak.

Voeding neemt een serieuze hap uit het dagelijks budget van een doorsnee gezin. Voor sommige gezinnen is de situatie dermate kritiek dat enige vorm van hulp zich opdringt. 

Nieuw systeem van sociale hulp

Diverse instellingen bieden tegenwoordig tal van hulpmechanismen aan. In sommige gevallen geeft het OCMW hulpbehoevenden voedingscheques om in de meest dringende noden te voorzien. Daarnaast zijn er nog de twee sociale restaurants (de Engelbewaarder en Restojet) waar ze terecht kunnen voor goedkope maaltijden en sociaal contact. En ten slotte is er nog het Centre d’Entraide de Jette dat elke week voedselpakketten uitdeelt, met dank aan de voedselbanken. Deze verschillende initiatieven, die meestal kunnen rekenen op geëngageerde vrijwilligers, maken het vandaag mogelijk om personen in nood wat extra ademruimte te geven. Toch volstaan ze niet om aan alle aanvragen te voldoen.

Ze volstaan echter niet langer om tegemoet te komen aan de vraag. Dat is de reden waarom het OCMW en de gemeente Jette, na overleg met het middenveld, een subsidie hebben aangevraagd bij de FOD Sociale Zekerheid (sociale zaken) voor de oprichting van een sociale kruidenierszaak in Jette.

Voordelen

Een sociale kruidenierszaak is een winkel die kansarmen (geïdentificeerd aan de hand van een sociaal onderzoek) producten tegen verminderde prijs (over het algemeen 50% van de marktprijs) aanbiedt. Het systeem combineert tal van voordelen. Het initiatief wil voor alles de echte waarde van de producten in de verf zetten (in tegenstelling tot de gratis voedselpakketten). Het moet de gebruikers een gevoel van waardigheid geven. Een bijkomend voordeel is dat dankzij collectieve aankopen, giften of de recuperatie van onverkochte etenswaren van grote winkelketens, de kwaliteit van de voeding er op vooruit gaat, met name door de aanwezigheid van verse producten. En ten slotte heeft de sociale kruidenierszaak ook een functie als ontmoetingsplaats dankzij de workshops koken, budgetbeheer, of gewoon de aanwezigheid van een cafetaria en internet.

Opening in 2016

Op dit ogenblik staat het project nog in zijn kinderschoenen. Met de federale subsidie zal een projectverantwoordelijke aangeworven worden voor de uitwerking ervan. Deze persoon zal ook moeten zorgen voor een juridische structuur, een locatie en de financiering. Verder zal hij/zij belast worden met de eventuele ontwikkeling in Jette van een platform voor voedselhulp, in samenwerking met alle sociale actoren (gemeente, OCMW, sociale restaurants, Centre d’entraide, het Rode Kruis, vrijwilligers,...). De opening van de kruidenierszaak mag dan pas voorzien zijn voor begin 2016, het project staat definitief op de rails, zodat met veel enthousiasme vooruit gekeken kan worden.